Istorijska znamenitost - manastiri u okolini Vrnjačke Banje


Prestavljamo  najdragocenija istorijska nasledja u okolini Vrnjačke Banje


Dobrodošli na putovanje kroz duhovnu i istorijsku baštinu! Istražite bogatstvo manastira u okolini Vrnjačke Banje, očaravajućih mesta koja nose sa sobom duboku duhovnost i priče iz prošlih vekova.


Manastir Žiča


Jedna od najvećih srpskih svetkovina je zadužbina Stefana Nemanjića, koji uz pomoć svog brata arhiepiskopa srpskog Svetog Save podiže manastir u razdoblju od 1206-1217 godine,
Manastir je služio kao krunidbena srpskih kraljeva. Fascinantna fasada i zlatni detalji čine ovaj manastir posebno impresivnim.

Udaljen je 30 km od Vrnjačke Banje i oko 6 km od Kraljeva. Nezaobilazna je istorijska svetkovina koju rado obilaze posetioci Vrnjačke Banje.





Manastir sv. Petka


Veoma mlad manastir, kamen temeljac je postavljen 1972 god. Potom je sagradjena kapela koja je posvećena prepodobnoj mati Paraskevi - sveta Petka. Pre nekoliko godina manastir je na dar dobio pokrov sa jastučnicom sv. Petke od grada Jašija gde se nalaze mošti presvete mati Paraskeve.

Manastir se nalazi u selu Stubal, na obroncima planine Gledić, na 10 km od Vrnjačke banje.



Manastir Ljubostinja


 Zadužbina kneginje Milice, supruge kneza Lazara, koja se zamonašila u manastiru Ljubostinja posle Kosovske bitke. Manastir je sagradjen u razdoblju od 1388-1405 god. 
 Ljubostinja je ženski manastir u kojem trenutno služe oko 50 monahinja.

Nalazi se iznad sela Grabovac, udaljenog 3km od Trstenika i 14 km od Vrnjačke Banje.





Manastiri u okolini Vrnjačke Banje predstavljaju vredna mesta koja ne samo da čuvaju istorijske priče već i pružaju mir i duhovnu obnovu. Ova mesta su pravi biseri, nezaobilazni deo svakog putovanja u ovoj regiji. 🌟📜🙏